Sałatka bałkańska znana też jako sałatka szopska to zdrowa i orzeźwiająca sałatka do grilla, idealna także na drugie śniadanie lub kolację. Proste składniki, klasyczny sos z nutą cytryny i wyśmienity ser – czy można chcieć czegoś więcej? Do tej prostej i bardzo smacznej sałatki rości sobie prawa cały świat bałkański. I trudno się temu dziwić, bo smakuje genialnie 🙂
Sałatka bałkańska
- 3 duże pomidory
- 1 mała zielona papryka
- 2 średnie ogórki gruntowe, mogą być ze skórką
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula
- 150-200 g sera owczego w solance
- 2 – 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- przyprawy – sól i pieprz do smaku
sos do sałatki
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego albo soku z cytryny
Sałatka bałkańska
Wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić na bok na czas krojenia sałatki.
Umyte ogórki (mogą być ze skórką), paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pomidory pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać a cebulę pokroić w piórka albo małą kostkę. Pomidory przed krojeniem można oczyścić z gniazd nasiennych, jeśli sałatka ma być podawana następnego dnia.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki i doprawić przygotowanym wcześniej sosem. Ser owczy wyjąć z solanki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch sałatki.
Sałatkę można podawać do dań z grilla, pieczonego mięsa albo jako samodzielny posiłek.
Ciekawostki o sałatce
Przepis na znaną w całym świecie bałkańskim sałatkę szopską opracowali prawdopodobnie kucharze z bułgarskiej firmy turystycznej Balkantourist na potrzeby promocji regionu Shopluk. Składnikami i smakiem jest bardzo zbliżona do tureckiej sałatki pasterskiej – coban salatsi.
Od lat 70-tych ubiegłego wieku sałatka ta jest narodowym symbolem kulinarnym Bułgarii.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.