Ciasto filo nadziewane cukinią i słonym serem i zwinięte w rulon to bardzo popularne tureckie danie zwane kol boregi. Börek występuje w wielu kształtach, ale zawsze składa się z ciasta filo lub yufka z nadzieniem z sera, szpinaku lub warzyw albo mielonego mięsa. Borek możesz usmażyć na patelni albo zapiec w piekarniku. Podobna potrawa znana jest także w wielu innych krajach bałkańskich.
Co jest potrzebne na ciasto filo nadziewane cukinią? Lista składników
- 6 płatów tureckiego ciasta filo
- 1 cebula
- 3 średnie cukinie
- 1 pęczek koperku
- około 250 g tureckiego sera solankowego Gazi (owczy, krowi lub kozi)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo 1 jajko rozmącone z 4 łyżkami mleka i 2 łyżkami oliwy
- ulubione nasiona do posypania – np. sezam
Przepis na kol boregi – spiralny borek z cukinią
- Cukinie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, posól, odstaw na 15 minut, a następnie mocno odciśnij z nadmiaru soku.
- Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na jasno złoty kolor na 2 łyżkach oliwy. Dodaj startą cukinię i podsmażaj przez kolejne 3 -4 minuty, żeby odparować wodę.
- Ser solankowy (odpowiednik twardej fety) zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Koperek drobno posiekaj.
- Wszystkie warzywa umieść w misce, dopraw do smaku pieprzem i turecką papryką pul biber i wymieszaj. Nie dodawaj na tym etapie soli, ponieważ zawiera ją ser solankowy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj podsmażoną podsmażoną cebulę z cukinią, pokruszony ser i koperek. Dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem i płatkami papryki pul biber.
- Wyjmij z opakowania 6 arkuszy ciasta, rozłóż je płasko na blacie i przykryj wilgotną ściereczką. To ważne, ponieważ jeżeli ciasto wyschnie, nie będziesz mogła go zwinąć. Pozostałe ciasto zwiń, zapakuj szczelnie w folię spożywczą i odłóż do lodówki.
- Wyjmij spod ściereczki 2 arkusze ciasta i połóż jeden na drugim. Za pomocą pędzelka posmaruj górny arkusz oliwą.
- Nałóż 1/3 nadzienia wzdłuż dłuższej krawędzi. Zwiń ciasto w rulon, ułóż w tortownicy i posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Przygotuj w ten sam sposób kolejne 2 rulony i układaj je w spiralę w tortownicy. Pamiętaj, żeby każdy rulon należy posmarować rozbełtanym jajkiem
- Także wierzch kol boregi posmaruj rozbełtanym jajkiem i obsyp ulubionymi ziarnami.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut, do lekkiego zrumienienia.
Jeśli zależy Ci, aby mieć w swojej kuchni doskonałej jakości tureckie przyprawy, słodycze, pasty, zieloną herbatę, etc. koniecznie zajrzyj do oferty naszego internetowego sklepu tureckiego!