Tureckie placki drożdżowe noszą nazwę hamur kizartmasi co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „smażone ciasto”. To odpowiednik dobrze znanych w Polsce racuchów, ale hamur kizartmasi niemal nie zawierają cukru. Dodaje się go zaledwie pół łyżeczki.
Tureckie placki drożdżowe składniki
- 1 szklanka letniej wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- olej do smażenia
Przepis na łatwe tureckie placuszki z ciasta drożdżowego
- Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
- Dodaj pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj przez około 7-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto przełóż do miski i przykryj ją ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 90 minut lub do chwili aż podwoi swoją objętość.
- Wyjmij ciasto na stolnicę, wyrabiaj przez chwilę po cym odrywaj kawałki, wielkości małego jajka. Rozpłaszcz je w dłoniach i odłóż na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem na patelnie delikatnie rozciągnij każdy placek w dłoniach. Smaż na dużej ilości mocno rozgrzanego oleju na złoty kolor. Następnie ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj jako pieczywo śniadaniowe lub na słodko z konfiturami np. figową albo różaną. Nam najbardziej smakują polane melasą z daktyli.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.