Często pytacie, co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek.
Dzisiaj rozwikłamy tę zagadkę.
Ten jasny sos to sos jogurtowy haydari. Ma łagodny smak, jest świetny do mięsa, warzyw, grilla.
Składniki:
300 ml gęstego jogurtu typu greckiego lub tureckiego
1 plaster sera feta krowiego
5 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej mięty
1 pęczek koperku
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
Ser feta rozgniatamy widelcem, mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą z oliwek, dosypujemy sól, dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy na pół godziny, aby składniki się przegryzły. Jeśli chcesz sięgnąć po gotowe rozwiązania, sprawdź dostępne w naszym sklepie pasty i sosy.