Fasolka szparagowa po turecku – fasulye borani jest potrawą, której trudno nie polubić. Może stanowić danie główne albo sałatkę. W zależności od wariantu borani z fasoli szparagowej można podawać z ryżem, kaszą bulgur albo polać wierzch potrawy jogurtem. Serwowana w ten sposób fasolka szparagowa doprawiona prażoną cebulą i czosnkiem jest bardzo smacznym i zdrowym posiłkiem. Nieco mniej znane wersje to borani ze szpinakiem – ispanak borani, na które przepis opublikujemy niebawem oraz borani jagnięciny i wegetariańskich klopsików. W Gaziantep istnieje wersja bez jogurtu, ale z dodatkiem mielonej jagnięciny.
W Turcji borani najbardziej popularne jest w takich prowincjach, jak Isparta, Urfa czy też Van. Borani serwowane jest też w Iranie, Afganistanie, Albanii i krajach Kaukazu.
Fasolka szparagowa po turecku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula (posiekana)
- 750 gramów świeżej fasoli (pociętej ukośnie)
- sól do smaku
- 1 szklanka wody
- opcjonalnie ryż lub kasza bulgur
Sos do fasolki szparagowej
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
- sól i pieprz do smaku
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Paprykę pul biber wymieszaj z oliwą i odstaw na 15 minut, aby smaki się wymieszały.
Fasolka szparagowa po turecku – fasulye borani przepis
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oliwie z oliwek, aż zrobi się szklista.
- Dodaj pociętą na ukos na około 2 cm fasolkę szparagową i smaż przez około 10 minut, aż uzyska żywy zielony kolor.
- Dodaj sól i wodę i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż fasola się zmięknie.
- Przełóż fasolę na talerze, dodaj ryż lub kaszę bulgur i polej sosem z jogurtu. Wierzch skrop oliwą wymieszaną z papryką pul biber.