Fasolka szparagowa po turecku – fasulye borani

Fasolka szparagowa po turecku – fasulye borani jest potrawą, której trudno nie polubić. Może stanowić danie główne albo sałatkę. W zależności od wariantu borani z fasoli szparagowej można podawać z ryżem, kaszą bulgur albo polać wierzch potrawy jogurtem. Serwowana w ten sposób fasolka szparagowa doprawiona prażoną cebulą i czosnkiem jest bardzo smacznym i zdrowym posiłkiem. Nieco mniej znane wersje to borani ze szpinakiem – ispanak borani, na które przepis opublikujemy niebawem oraz borani jagnięciny i wegetariańskich klopsików. W Gaziantep istnieje wersja bez jogurtu, ale z dodatkiem mielonej jagnięciny.

W Turcji borani najbardziej popularne jest w takich prowincjach, jak Isparta, Urfa czy też Van. Borani serwowane jest też w Iranie, Afganistanie, Albanii i krajach Kaukazu.

Fasolka szparagowa po turecku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (posiekana)
  • 750 gramów świeżej fasoli (pociętej ukośnie)
  • sól do smaku
  • 1 szklanka wody
  • opcjonalnie ryż lub kasza bulgur

Sos do fasolki szparagowej

  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • sól i pieprz do smaku

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Paprykę pul biber wymieszaj z oliwą i odstaw na 15 minut, aby smaki się wymieszały.

Fasolka szparagowa po turecku – fasulye borani przepis

  1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oliwie z oliwek, aż zrobi się szklista.
  2. Dodaj pociętą na ukos na około 2 cm fasolkę szparagową i smaż przez około 10 minut, aż uzyska żywy zielony kolor.
  3. Dodaj sól i wodę i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż fasola się zmięknie.
  4. Przełóż fasolę na talerze, dodaj ryż lub kaszę bulgur i polej sosem z jogurtu. Wierzch skrop oliwą wymieszaną z papryką pul biber.

 

4.3/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *