Ryż basmati to odmiana ryżu białego długoziarnistego pochodząca z Indii i Pakistanu. Ryż basmati jest znany ze swojego delikatnego smaku i subtelnego, kwiatowego aromatu, który uwalnia się podczas gotowania. Konsystencja po ugotowaniu jest sypka, gdyż przed obróbką ryż dojrzewa przez okres roku do dwóch lat.
Różni się od zwykłego ryżu tym, że jego ziarna są cieńsze i dłuższe. Ryż basmati zawiera dużo węglowodanów oraz błonnika.
Sposób przyrządzenia:
Przed gotowaniem ryż basmati opłukać zimną wodą. Gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem. Proporcje: 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody
Zastosowanie:
– dodatek do dań mięsnych;
– dodatek do dań rybnych;
– dodatek do zapiekanek;
– dodatek do gotowanych warzyw.
Składniki: ryż biały
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1460 kJ / 344 kcal; Tłuszcz 0,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; Węglowodany 77,7 g, w tym cukry 0,2 g; Białko 7,3 g; Sól 0,01 g.
Waga: 1kg


Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.