Piernikowy syrop do kawy

Piernikowy syrop do kawy przepis, który ma w sobie magię i tajemniczy aromat korzennych przypraw. W kraju nad Bosforem długie rozmowy przy filiżance kawy należą do tradycji, a czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość turecka kawa jest nieodłącznym elementem każdego spotkania – towarzyskiego i biznesowego. Dodaliśmy do niej świąteczno – noworoczny […]

Miękkie pierniczki bez leżakowania

Miękkie pierniczki bez leżakowania cudownie smakują nie tylko w czasie świąt. Pachnące korzennymi przyprawami, przystrojone w świąteczne “ubranka” będą prawdziwą ozdobą stołu. Upiekliśmy je specjalnie dla Was 🙂 Miękkie pierniczki bez leżakowania 200 g miodu pszczelego  100 g cukru  100 g masła  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu  1 opakowanie przyprawy do piernika 400 g […]

Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy z kruszonką, rodzynkami i skórką pomarańczową jest dobry na każdą okazję, na co dzień i od święta.To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z korynckimi rodzynkami i aromatyczną skórką z cytrusów przygotowaną wg przepisu smażona skórka pomarańczowa. Chociaż teraz zapewne pieczecie pierniki i makowce, to gwarantuję, że to ciasto także warto włączyć […]

Ciasto z pastą tahini

Ciasto z pastą tahini, jest tak dobre, że trudno mu się oprzeć. Pomimo dodatku pasty sezamowej jest lekkie i puszyste. Doskonale sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. To ten rodzaj przepisu do którego chętnie wracamy niezależenie od pory roku i który nigdy nas nie zawiódł, ale ma […]

Lokum – turecki przysmak

Lokum turecki przysmak znany także w Polsce pod nazwą rachatłukum lub Turkish Delight należy do najpopularniejszych słodyczy w krajach bałkańskich i na Bliskim Wschodzie. Pochodzenie lokum nie jest dokładnie znane, ale wiadomo, że produkowano je już pod koniec XV wieku. Obecnie do produkcji lokum wykorzystuje się znacznie późniejsze przepisy pochodzące z przełomu XVIII i XIX […]

Turecka zupa z dyni

Turecka zupa z dyni zyskuje popularność, kiedy na dworze wieje chłodem. Po turecku ta prosta, delikatnie pikantna zupa nazywa się Balkabagi Corbasi. Jest dość gęsta, kremowa i pożywna, ale również bardzo zdrowa. Jak niemal każda zupa dyniowa, także nasza dzisiejsza propozycja jest nadzwyczaj łatwa do przygotowania. Zupę możesz ugotować tradycyjnie, lub w wolnowarze. Balkabagi Corbasi […]