Tureckie placki drożdżowe noszą nazwę hamur kizartmasi co w dosłownym tłumaczeniu oznacza “smażone ciasto”. To odpowiednik dobrze znanych w Polsce racuchów, ale hamur kizartmasi niemal nie zawierają cukru. Dodaje się go zaledwie pół łyżeczki.
Jak się pozbyć skutków nocy sylwestrowej to pytanie zadaje sobie co roku wielu uczestników szalonych sylwestrowych spotkań. Specyfiki łagodzące te niemiłe dolegliwości zazwyczaj mamy w domu, ale nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę.
Piernikowy syrop do kawy przepis, który ma w sobie magię i tajemniczy aromat korzennych przypraw. W kraju nad Bosforem długie rozmowy przy filiżance kawy należą do tradycji, a czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość turecka kawa jest nieodłącznym elementem każdego spotkania – towarzyskiego i biznesowego. Dodaliśmy do niej świąteczno – noworoczny […]
Miękkie pierniczki bez leżakowania cudownie smakują nie tylko w czasie świąt. Pachnące korzennymi przyprawami, przystrojone w świąteczne “ubranka” będą prawdziwą ozdobą stołu. Upiekliśmy je specjalnie dla Was 🙂 Miękkie pierniczki bez leżakowania 200 g miodu pszczelego 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie przyprawy do piernika 400 g […]
Placek drożdżowy z kruszonką, rodzynkami i skórką pomarańczową jest dobry na każdą okazję, na co dzień i od święta.To fantastyczne połączenie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego z korynckimi rodzynkami i aromatyczną skórką z cytrusów przygotowaną wg przepisu smażona skórka pomarańczowa. Chociaż teraz zapewne pieczecie pierniki i makowce, to gwarantuję, że to ciasto także warto włączyć […]
Ciasto z pastą tahini, jest tak dobre, że trudno mu się oprzeć. Pomimo dodatku pasty sezamowej jest lekkie i puszyste. Doskonale sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. To ten rodzaj przepisu do którego chętnie wracamy niezależenie od pory roku i który nigdy nas nie zawiódł, ale ma […]
Lokum turecki przysmak znany także w Polsce pod nazwą rachatłukum lub Turkish Delight należy do najpopularniejszych słodyczy w krajach bałkańskich i na Bliskim Wschodzie. Pochodzenie lokum nie jest dokładnie znane, ale wiadomo, że produkowano je już pod koniec XV wieku. Obecnie do produkcji lokum wykorzystuje się znacznie późniejsze przepisy pochodzące z przełomu XVIII i XIX […]
Turecka zupa z dyni zyskuje popularność, kiedy na dworze wieje chłodem. Po turecku ta prosta, delikatnie pikantna zupa nazywa się Balkabagi Corbasi. Jest dość gęsta, kremowa i pożywna, ale również bardzo zdrowa. Jak niemal każda zupa dyniowa, także nasza dzisiejsza propozycja jest nadzwyczaj łatwa do przygotowania. Zupę możesz ugotować tradycyjnie, lub w wolnowarze. Balkabagi Corbasi […]
Herbata Ceylon Pekoe to czarna herbata cejlońska, należy do najlepszych rodzajów herbat, charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem z nutą świeżości i głębokim ciemnobursztynowym kolorem. Zna ją chyba każdy, kto lubi i potrafi docenić smak herbaty.