Ciasto herbaciane z bakaliami

Ciasto herbaciane z bakaliami to kubek aromatycznej herbaty zamieniony w kawałek pysznego ciasta. Ta łatwa babka herbaciana ma cudowny kolor, a bakalie dodatkowo podkreślają jej niepowtarzalny smak. Do tego ciasta możesz użyć czarnej herbaty liściastej albo czarnej herbaty z dodatkiem bergamotki, urzekającej swym cytrusowym aromatem. Jeśli do tej pory nie próbowałaś ciasta z herbatą, to […]

Turecka baklawa z miodem

Turecka baklawa z miodem jest odrobinę mniej słodka niż jej odpowiednik z syropem cukrowym, ale z pewnością znacznie zdrowsza. Prawdziwa turecka baklawa (prawidłowa pisownia baklava) występuje w setkach wariantów. Różnią się one rodzajem nadzienia, syropami oraz metodami nakładania i formowania kolejnych warstw ciasta filo. Nasz dzisiejszy przepis jest klasyczną wersją tureckiej baklawy, ale słodzoną miodem, […]

Tureckie ciasto brownie

Tureckie ciasto brownie nosi nazwę islak kek czyli mokre ciasto. To wilgotna, obficie polana sosem czekoladowym wersja pochodzącego ze Stanów Zjednoczonych smakołyku. Prawdopodobnie ciasto brownie powstało w 1893 roku i stanowiło poczęstunek dla kobiet uczestniczących w Światowej Wystawie Kolumbijskiej w Chicago. Jednak pierwsze przepisy opublikowano w prasie w 1899 roku. Nazwa brownie nawiązuje do charakterystycznego, […]

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego wyglądem przypominają tureckie pączki lokma, ale to zupełnie inny smak. Lokma przygotowywane są z ciasta drożdżowego, natomiast miniaturowe pączki serowe wyrastają dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Mini pączki z serka homogenizowanego wszystkie składniki wyjmij z lodówki na około 2 godziny przed smażeniem pączków. 280 g serka homogenizowanego np. Danio 3 małe […]

Tureckie placki warzywne

tureckie-placki-warzywne

Tureckie placki warzywne (po turecku mücver) są świetną propozycją na ciepłe śniadanie lub kolację. Zrobisz je błyskawicznie. Tureckie placki z pora lub cukinii, marchewki i białego sera doskonale wpisują się w kanony kuchni zero waste. Możesz do nich wykorzystać pulpę z marchewki pozostałą po wyciśnięciu soku w wyciskarce. Tureckie placki warzywne 1 średnia marchewka 3 […]

Sałatka z kaszy bulgur i buraczków

Sałatka z kaszy bulgur i buraczków (po turecku pancarlı bulgur salatası) nie tylko pięknie wygląda i świetnie smakuje, ale też dostarcza wielu witamin. Ta prosta sałatka może być podawana na każdej imprezie, ale równie dobrze możesz ją zabrać na lunch do pracy. Słodycz buraków doskonale podkreślają melasa z granatów i kwaskowe dodatki w postaci jabłka […]

Arabskie pączki luqaimat

Arabskie pączki luqaimat to deser bardzo popularny w krajach Zatoki Perskiej, szczególnie w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Chyba każdy, kto był w Dubaju czy Abu Dhabi miał okazję skosztować małych kawałeczków ciasta drożdżowego, polanych syropem daktylowym. Luqaimat bardzo przypominają wyglądem lokma tatlisi – tureckie pączki, ale współcześnie różnią się nieco składnikami. Oba przepisy bazują na znanych […]

Revani ciasto z kaszy manny

Revani ciasto z kaszy manny, popularne jest w Turcji od czasów osmańskich. Najprawdopodobniej wywodzi się ono z Egiptu, ale popularne jest zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w krajach śródziemnomorskich. To przepyszne ciasto nasączane jest lekkim prostym syropem, który można też aromatyzować wodą z kwiatu pomarańczy, wodą różaną lub innym ulubionymi dodatkami.

Zapiekana chałwa

Zapiekana chałwa po turecku nazywa się sicak helva, w dosłownym tłumaczeniu oznacza to “gorąca chałwa“. To bardzo popularny i lubiany deser tradycyjnie serwowany po daniach z ryb, ponieważ niweluje zapach i smak ryby w ustach. Chałwa na gorąco jest bardzo łatwa do przygotowania, a z dodatkiem czekolady lub orzechów smakuje obłędnie.