Turecki pudding z dynią i orzechami włoskimi lub orzechami w syropie to łatwy do przygotowania deser idealny na każdą okazję. Składa się z jednej lub kilku warstw puddingu przekładanych słodkim musem dyniowym. Całość dekorujemy orzechami i gotowe. Każdy kęs tego deseru to magiczna mieszanka smaków, której nikt się nie oprze. Turecki pudding z musem dyniowym możesz podać zarówno dorosłym, jak i dzieciom .
Turecki pudding z dynią – składniki
Pudding (po turecku muhallebi)
- 500 ml mleka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- około 3/4 szklanki cukru
Mus dyniowy
- około 1 kg dyni Hokkaido, dyni piżmowej lub dyni muscat
- 1 czubata szklanka cukru
- 3-4 łyżki wody, jeśli dynia puściła mało soku
- opcjonalnie laska cynamonu i 3-4 goździki, które dodajemy podczas gotowania w garnku lub w wolnowarze albo 1 czubata łyżeczka bardzo aromatycznej przyprawy o nazwie ayurveda przyprawa do herbaty i kawy
- dodatkowo orzechy włoskie lub tureckie orzechy w syropie
Turecki pudding z dynią przepis
- Dynię obierz ze skóry i oczyść z pestek. Pokrój w kostkę, zasyp cukrem i odstaw na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia ugotuj dynię do miękkości, zajmie to około 30 minut. Staraj się nie mieszać podczas gotowania, ale uważaj, żeby nie przypalić dyni.
- W międzyczasie przygotuj pudding. Wymieszaj skrobię, mąkę i cukier i cukier waniliowy. Dodaj mleko i wymieszaj, aby nie było grudek.
- Zagotuj zawartość garnka, po czym zmniejsz płomień i mieszając gotuj około 10-15 minut na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia.
- Ugotowaną dynię zblenduj na gładki mus i odstaw do ostygnięcia.
- Układaj naprzemiennie warstwami w niewielkich szklaneczkach np. w tureckich tulipankach
- Wierzch posyp pokruszonymi orzechami lub orzechami w syropie, ale możesz też dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Mus dyniowy z wolnowaru
Mus dyniowy można bez mieszania i bez obawy, że się przypali przygotować w wolnowarze. To bardzo wygodne rozwiązanie, jeśli nie mamy ochoty pilnować, aby dynia nie przywarła do dna garnka.
- Dynię obierz ze skóry i wydrąż pestki. Pokrój w dużą kostkę i zasyp cukrem. Jeśli korzystasz z dużego wolnowaru nie musisz kroić dyni w kostkę, wystarczy, że podzielisz ją na dwie – trzy części.
- Włącz wolnowar i ustaw czas wolnowarzenia w zależności od wielkości kawałków. Podany niżej czas dotyczy wolnowaru Crock-Pot.
- opcję low – 4-6 godzin
- opcja high – 3-5 godzin
Dalej postępuj jak w przepisie powyżej.
Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.