Turecki rosół z makaronem, czyli Şehriyeli Tavuk Çorbası, to niezwykle aromatyczna i pożywna zupa, idealna na chłodniejsze dni. W tureckiej kuchni stanowi klasyczne danie, które jest zarówno lekkie, jak i sycące. Dzięki dodatkowi zasmażki, zupa zyskuje wyjątkową, kremową konsystencję. Jest to również ulubione domowe lekarstwo na przeziębienie, które szybko rozgrzewa i dodaje energii. Składniki Şehriyeli […]
Category Archives: Przepisy: dania wytrawne
Fasolka w sosie pomidorowym po turecku – kuru fasulye to odpowiednik tak lubianej w Polsce fasolki po bretońsku, ale w wersji wegetariańskiej. Ta prosta i bardzo pożywna potrawa jest popularna w tureckich domach, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Równie często można spotkać wersję z mięsem, która nosi nazwę etli kuru fasulye lub z kiełbasą […]
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa, przepis niezawodny i sprawdzony od lat. Przygotowanie domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej i kandyzowanej skórki cytrynowej jest bardzo łatwe, a różnica między zrobioną samodzielnie, a kupioną w sklepie jest ogromna. Możesz ją dodać do serników, makowca czy innych domowych wypieków. Doskonale podkreśla smak herbaty (koniecznie sprawdź jakie mamy herbaty w TureckiSklep.pl) i […]
Pierogi wigilijne można przygotować na wiele sposobów. W Turcji nie obchodzi się Wigilii, ale pierogi są w kraju nad Bosforem bardzo popularne i lubiane. Na naszym blogu znajdziecie m.in. przepis na tureckie pierożki manti oraz tureckie pierożki z sosem jogurtowym. Tym razem postanowiliśmy połączyć polskie i tureckie tradycje kulinarne. W ten sposób powstały wigilijne pierogi […]
Gulasz warzywny z ciecierzycą jest typowym daniem jednogarnkowym, które możesz podać na każdą okazję. To zdrowe, komfortowe jedzenie, idealne na chłodne jesienne wieczory oraz do zamrażania. Ten gulasz z warzyw i ciecierzycą jest łatwy w przygotowaniu, zdrowy i bardzo sycący, nawet pomimo tego, że nie zawiera mięsa. Chociaż podstawą tego gulaszu są warzywa i ciecierzyca, […]
Turecka zupa z mięsem mielonym przepis kıymalı şehriye çorbasi zyskuje na popularności, kiedy za oknem wieje chłodem. To idealny pomysł na szybki, smaczny obiad dla całej rodziny. Bardzo pożywna, rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym i drobnym, bardzo popularnym w Turcji makaronem risi jest gotowa w ciągu zaledwie 30 minut. Do tej zupy możesz też dodać […]
Filet z kurczaka zapiekany z serem nie jest tradycyjnym tureckim daniem, które spotkasz w każdym barze w Anatolii czy na wybrzeżu Morza Czarnego. Nie mniej jednak jest to danie bardzo popularne, zwłaszcza, że Turcja, choć niewiele osób o tym wie, słynie z produkcji serów. Ceniony jest zwłaszcza Kaşar Peynir, wytwarzany z pełnotłustego mleka krowiego. Zaletą […]
Turecki dżem z pigwy jest bardzo aromatyczny i niesamowicie smaczny. To jeden z najlepszych przepisów na przetwory z pigwy, które są w Turcji często przygotowywane. I nie ma w tym nic dziwnego, bowiem to właśnie ten piękny kraj nad Bosforem zajmuje w produkcji pigwy pierwsze miejsce na świecie. Po turecku dżem pigwowy nosi nazwę Ayva […]
Pasta z papryki – muhammara Lekko pikantny dip z papryki. Pasta z papryki – muhammara to rodzaj pikantnego dipu podawanego zarówno do śniadania, jak i do obiadu czy kolacji. Głównymi składnikami muhammara są pasta paprykowa, orzechy włoskie i czerstwy pszenny chleb lub bułka tarta. Swój niepowtarzalny smak pasta z papryki – muhammara zawdzięcza przyprawom i […]