Category Archives: Przepisy

Pasta z bakłażanów – mutebbel

Pasta z bakłażanów – mutebbel to idealne połączenie smaku pieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. Szczególnie dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, ale pasuje także do warzyw. Przygotowując tę ​​pyszną przystawkę możesz również użyć syropu z granatów zamiast soku z cytryny. Dip na bazie bakłażana pochodzi z Bliskiego Wschodu. Tradycyjnie bakłażan przypala się na ogniu […]

Szybkie bułki śniadaniowe

Szybkie bułki śniadaniowe to pracy lub do szkoły sprawdzają się idealnie. Nad tradycyjną kajzerką mają tę przewagę, że nie wymagają wyrastania. Przygotowanie takich bułeczek zajmie Ci dosłownie 10 minut plus czas pieczenia. Świetnie smakują z nadzieniem serowym, ale te szybkie bułeczki na śniadanie lub kolację możesz przygotować z Twoim ulubionym farszem – mięsnym lub warzywnym. […]

Sos tahini do sałatek

Sos tahini do sałatek i paluszków chlebowych to turecka specjalność. W oryginale nosi nazwę hibeş. Głównymi składnikami sałatkowego sosu tahini są pasta tahini, sok z cytryny i czosnek, co może kojarzyć Ci się z hummusem. Jednak turecki dip z pastą tahini ma płynną konsystencję i nie zawiera ciecierzycy. Sos hibeş pasje do sałatek i warzyw, […]

Turecki gulasz warzywny – przepis na aromatyczne danie pełne orientalnych smaków

Turecki gulasz warzywny przygotowuje się z sezonowych warzyw. Jego skład może się różnić w zależności od pory roku. Po turecku ten gulasz nazywa się Türlü czyli “różności”, ale jeśli dodasz do niego mięso spotkasz go pod nazwą Etli Türlü. Nasz przepis na turecki gulasz warzywny jest tylko jednym z wielu, bo proporcje warzyw mogą ulegać […]

Przepis na turecką zupę ziemniaczaną – danie w 30 minut!

Turecka zupa ziemniaczana jest pyszna i gotowa do podania na stół w dosłownie pół godziny. Po turecku ta zupa nazywa się patatesli çorbası. Turecka zupa ziemniaczana jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych zup. Można ją także podawać z mięsnymi pulpecikami, ale dziś mamy dla Was przepis na najbardziej znaną, wegetariańską wersję tej zupy. Co […]

Pulpety w panierce z kaszy bulgur

Pulpety w panierce z kaszy bulgur po turecku nazywają się Içli Köfte, co w tłumaczeniu na język polski oznacza nadziewane klopsiki. To bardzo smaczne i efektowne danie wymaga jednak troszkę pracy. Klopsiki w panierce z kaszy bulgur są szczególnie popularne w południowo-wschodniej Turcji. Içli Köfte podawane są najczęściej jako gorąca przystawka, ale z powodzeniem zastępują […]

Domowe trufle czekoladowe

Domowe trufle czekoladowe to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty po turecku . Przygotowanie tych pysznych czekoladowych trufli zajmie Ci maksymalnie 30 minut, ale za to rozkosz dla podniebienia gwarantowana. Przy okazji możesz wykorzystać resztki herbatników lub ciasteczek nie pierwszej świeżości, więc nic się nie zmarnuje. Domowe trufle czekoladowe są popularne w wielu krajach. […]

Przepis na dżem z daktyli

Przepis na dżem z daktyli jest tak samo łatwy, jak przepis na dżem z suszonych fig, po który tak często wracacie. W krajach arabskich daktyle od zawsze były uznawane za skuteczny afrodyzjak, stanowią też doskonałe źródło błonnika, wapnia i żelaza. Są więc nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Dżem z daktyli to świetne smarowidło […]

Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową

Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową jest doskonałe na tę porę roku. To idealny deser dla miłośników malin i czekolady. Wilgotne i aromatyczne ciasto czekoladowe z konfiturą malinową długo pozostaje świeże, o ile wcześniej go nie zjesz. Proste i szybkie ciasto do kawy lub herbaty przygotujesz w kilka minut. Możesz je więc upiec nawet w tygodniu […]

Sałatka z brokułów i kalafiora

Sałatka z brokułów i kalafiora jest smaczną i zdrową przystawką do obiadu, ale jeśli jesteś na diecie, możesz ją potraktować jako danie główne. Sałatka brokułowo-kalafiorowa dobrze komponuje się z drobiem, rybami i wszelkiego typu klopsikami oraz ryżem i makaronem. Po turecku ta pyszna sałatka z brokuła i kalafiora nazywa się Ekşili Karnabahar ve Brokoli Salatası.