Turecka herbata Tirebolu Cayi 42 uprawia się w górach na zachodniej granicy wschodniego regionu Morza Czarnego, niedaleko miejscowości Tirebolu, stąd pochodzi nazwa herbaty.
Aby zachować charakterystyczny smak i aromat, listki są starannie zbierane i przetwarzane.
Zimą herbata leży pod śnieżną warstwą, która służy naturalną ochroną – to odróżnia uprawienie tureckiej herbaty od innych w całym świecie.
Liście herbaty są drobno kruszone.
Sposób przygotowania
W czajniczku: do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą turecką, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia
Waga netto: 200g
herbata turecka –
Pyszna herbata, opijałem się ją w Turcji. Polecam