Ekskluzywna turecka herbata Altinbaş pochodzi z bezpestycydowych upraw w regionie Rize. Zbierane są tylko trzy najmłodsze listki z samego czubka krzewu, co gwarantuje doskonałą jakość i smak herbaty Altinbaş.
Liść jest drobno cięty, napar ma smak pełny, wyrazisty z lekką goryczką, bez cienia wątpliwości można powiedzieć, że jest to najlepsza turecka herbata, która zadowoli nawet najbardziej wymagających koneserów.
Herbata zapakowana w estetyczną puszkę.
Sposób przygotowania
W czajniczku: do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą turecką, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia
Waga netto: 400g
najlepsza herbata –
To naprawdę bardzo dobra herbata, której susz po otwarciu torebki ma przepiękny aromat czarnej herbaty i nut owocowych a w szczególności aromatu dojrzałych brzoskwiń. Doskonale smakuje, zwłaszcza zaparzona po turecku. Polecam.