Naturalna czarna herbata cejlońska Sinbad pochodzi z najwyżej położonych upraw Cejlonu, gdzie warunki klimatyczne nadają herbacie nieporównywalną jakość. Jest to wyjątkowa herbata pod względem aromatu i smaku. Gruboliściasta herbata cejlońska Sindbad ma bursztynowy napar oraz silny, naturalny smak, zadowoli nawet najbardziej wymagających koneserów.
Dlaczego warto pić cejlońską herbatę:
– na Sri Lance przywiązuje się dużą uwagę do tradycyjnego procesu powstawania herbaty, co pozwala utrzymać jej smak i aromat;
– liście zbierane są ręcznie, dzięki czemu mamy pewność, że zostaną zebrane tylko trzy najmłodsze listki z samego czubka krzewu, gwarantuje to doskonałą jakość i smak herbaty cejlońskiej;
– Sri Lanka rygorystycznie przestrzega norm jakościowych ISO 3720, możemy być pewni, że tylko najlepsze herbaty trafiają na eksport, a co za tym idzie i do naszej filiżanki.
Sposób przygotowania
W czajniczku: do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą cejlońską, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia
Skład: herbata czarna cejlońska, aromat
Waga netto: 500g
herbata sindbad –
bardzo dobra, smaczna i godna polecenia. wspaniała na zimowe wieczory. super smak i aromat
herbata czarna –
najlepsza herbata do parzenia w tureckim stylu 🙂 w środku duże liście które łatwiej wyłapywane są sitkiem podczas wlewania esencji
Zofia (zweryfikowany) –
Jest pyszna i aromatyczna POLECAM