Turecka czarna herbata liściasta Tomurcuk z dodatkiem olejku bergamotowego dająca napar pomarańczowo – miedziany. Aromat bergamoty jest intensywny i głęboki, sama herbata zaś daje nuty cytrusowe. Jest to herbata orzeźwiająca, pasująca do cukru i cytryny.
Herbata ma charakterystyczny drobno kruszony liść dla otrzymania mocnego naparu.
Herbata uprawiana na bezpestycydowych polach położonych w północno wschodniej Turcji, nad Morzem Czarnym.
Turecka czarna herbata Tomurcuk zapakowana jest w estetycznej puszce, dzięki czemu można ją długo przechowywać w łatwy i bezpieczny sposób. Doskonała do parzenia po turecku.
Tajemnicą parzenia doskonałej herbaty jest wymieszanie zwykłej herbaty liściastej z herbatą Tomurcuk Earl Grey, wtedy osiągniemy niepowtarzalny smak i aromat.
Sposób przygotowania
W czajniczku:
do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia
Waga netto: 125g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.