Loomi powstaje z suszenia małych limonek o cienkiej skórce. W krajach Bliskiego Wschodu jest powszechnie stosowana, dodawana do zup, mięsa, deserów. Suszona limonka nadaje daniom kwaśnego cytrusowo-suszonego smaku i może być stosowana jako alternatywa dla cytryny. Loomi po ugotowaniu są miękkie i jak najbardziej jadalne.
Polecamy dodawać do dań duszonych, z roślin strączkowych, owoców morza lub mięsa, do ryżu. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty.
Przepis na warzywa duszone z suszoną limonką
Składniki:
0,5kg cebuli
0,5kg pomidorow
0,5kg cukini
1/2 szkl. oliwy
5 suszonych limonek
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela nagielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
1 strączek kardamonu
łyżeczka soli
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Następnie dodajemy limonki (należy nakłuć je nożem) i doprawiamy. Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru. Wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dusimy około 15 minut. Na koniec dodajemy cienko pokrojona cukinię, solimy i dusimy jeszcze koło 10 minut. Serwujemy z chlebem.
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.