Miód dębowy – właściwiości i zastosowanie, czyli dlaczego warto go spożywać

miod-debowy

Miód dębowy to prawdziwy skarb natury, który od wieków ceniony jest za swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Dzięki unikalnemu procesowi produkcji, polegającemu na zbieraniu nektaru przez pszczoły z kwiatów dębów, miód ten wyróżnia się intensywnym, ciemnym kolorem oraz charakterystycznym, lekko ziołowym smakiem. Jego właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i wzmacniające odporność sprawiają, że warto go włączyć do codziennej diety. W artykule dowiesz się, dlaczego miód dębowy jest tak ceniony w medycynie ludowej oraz jak skutecznie wykorzystać go w leczeniu różnych dolegliwości.

Czym charakteryzuje się miód dębowy?

Miód dębowy spadziowy zaliczany jest do superfood. Wiele osób stosuje go jako zamiennik miodu manuka, ponieważ zawiera więcej przeciwutleniaczy niż miód manuka. Niestety ten super miód nie jest dostępny w dużych ilościach. Miód ze spadzi dębowej to rzadki i wyjątkowy rodzaj miodu drzewnego, zbierany tylko przez dwa miesiące w roku – w lipcu i w sierpniu. Bułgarskie dęby nadają mu głęboki, ciemny kolor przypominający melasę, intensywny aromat oraz mocny, karmelowy smak. Miód dębowy nie jest zbyt słodki, charakteryzuje go niska zawartość cukru. Ze względu na stosunkowo niską zawartość glukozy, miód dębowy bardzo wolno ulega krystalizacji.To jedyny rodzaj miodu, który nie jest wytwarzany z nektaru kwiatowego, lecz ze słodkiego nektaru, jaki pszczoły zbierają z powierzchni liści dębu. Warto wiedzieć, że właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne miodu dębowego spadziowego są wyższe niż większości miodów kwiatowych.

Miód dębowy – właściwości antyseptyczne i antybakteryjne oraz jego wpływ na anemię

Turecki miód wytwarzany przez pszczoły ze spadzi dębów jest  uważany za jeden z najbardziej odżywczych i zdrowych miodów. Ma znacznie wyższą zawartość wapnia, magnezu, sodu, potasu i żelaza, niż miody kwiatowe. Unikalne połączenie minerałów, mikroelementów i witamin sprawia, że ​​jest bardzo cenionym stymulatorem zdrowia. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, magnezu i aminokwasów, jest wskazany w walce z anemią, ale jego spożycie przynosi też szereg innych korzyści zdrowotnych. Miód dębowy przyspiesza przemianę materii, łagodzi zaburzenia żołądkowe, zwalcza grypę i zmęczenie, reguluje pracę układu trawiennego, pomaga w leczeniu cukrzycę, działa antybakteryjnie w jelitach i układzie moczowym.

Niezaprzeczalnym dowodem na wyjątkowe walory miodu dębowego jest również wysoka zawartość niezbędnych witamin (B1, B2, FP, B12 i B6), węglowodanów, kwasu foliowego, monosacharydów (glukoza, lewulina, fruktoza) i cukrów wielkocząsteczkowych (melicytoza). Te właśnie one decydują o ogromnej mocy leczniczej miodu spadziowego dębowego.

 

Podobnie jak miód kwiatowy, miód dębowy jest naturalnym środkiem antyseptycznym o silnych właściwościach antybakteryjnych. Przez mieszkańców Sardynii był używany do dezynfekcji ran i leczenia bólu gardła od czasów starożytnych.

Działanie miodu dębowego

Miód jest cennym i niezbędnym pożywieniem, które towarzyszy ludzkości od najdawniejszych czasów aż do dziś. Znany ze swoich właściwości leczniczych spadziowy miód dębowy jest jednym z najzdrowszych gatunków miodu, wykazuje m.in. działanie:

  • przeciwzapalne i moczopędne,
  • zalecany w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, jest bardzo skuteczny w leczeniu zapalenia oskrzeli; podobnie jak melasy owocowe, do jakich należy m.in. syrop sosnowy z szyszek,
  • kojące na układ nerwowy, wskazany przy przewlekłym stresie,
  • stosowany przy anemii,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • stymuluje krążenie krwi w naczyniach wieńcowych i wywiera działanie wzmacniające na mięsień sercowy,
  • łagodzi objawy dusznicy bolesnej,
  • działanie gojące przy stanach zapalnych żołądka.

Jego zdolność do obniżania poziomu cholesterolu, a także zdolność do rozpuszczania tłuszczy, które mogą przylegać do ścian żył i tętnic, pozytywnie wpływają na regulację ciśnienia krwi u osób zmagających się ze zbyt wysokim ciśnieniem.

Miód dębowy w kuchni

Ten wyjątkowy miód będzie idealnym rozwiązaniem, gdy nabierzesz ochoty na coś naturalnie słodkiego. Świetnie komponuje się z dojrzałymi serami (gorgonzola, pecorino), szynką, prosciutto i wieprzowiną. Doskonale nadaje się do sosów mięsnych, glazur i marynat, jako zdrowszy zamiennik brązowego cukru lub syropu klonowego. Bardzo dobrze smakuje także z jogurtem, białym pieczywem i chlebem na zakwasie. Można go używać do wypieków, jeśli chcemy uzyskać delikatny karmelowy smak. Miód dębowy świetnie pasuje jako słodzik do ciepłych herbatach miodowych.

Miód należy przechowywać w szczelnych, szklanych pojemnikach. Powinien zawsze stać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, aby zachować swój smak i właściwości.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *