Dlaczego warto jeść chałwę

dlaczego-warto-jeść-chalwe

Jednym z najczęściej przywożonych z Turcji prezentów jest chałwa. I nic w tym dziwnego, ponieważ turecka chałwa, zdaniem wielu smakoszy, to najlepsza chałwa na świecie. Jednak chałwa sezamowa, to nie tylko rozkosz dla podniebienia, to nieodzowny element kultury kulinarnej Turcji i bogate źródło białka, witamin i minerałów. Jednym z wielkich wielbicieli chałwy był turecki sułtan Suleiman II Wspaniały. Obok jego pałacu istniała specjalna cukiernia o nazwie „Halvahane” Każdego dnia wykonano tam 30 różnych rodzajów tego tureckiego przysmaku, który zyskał światową sławę. Wytwarzana na bazie pasty sezamowej, chałwa szybko stała się popularna w całym Imperium Osmańskim.

Skąd pochodzi chałwa

Chałwa, co po arabsku oznacza „słodki”. Za jej ojczyznę uznaje się Persję, stamtąd rozprzestrzeniła się na kraje Bliskiego Wschodu i Bałkany. Do Turcji trafiła wraz z Islamem. W czasach Imperium Osmańskiego chałwa stała się wartością kulturową, a nie zwykłym produktem spożywczym. Ponieważ w pałacu często spożywano chałwę, w części kuchennej pałacu znajdowało się specjalne pomieszczenie zwane „helvahane”. Współcześnie chałwa jest deserem rozdawanym znajomym i rodzinie podczas przyjęć weselnych, biesiad, posiłków spożywanych w gronie zaproszonych do domu gości, narodzin dziecka, pójścia do wojska czy kupna domu. Krótko mówiąc, zwyczajem jest spożywanie talerza chałwy z rodziną i przyjaciółmi niezależnie od powodu. Według osmańskich zwyczajów i tradycji chałwę należało przyrządzać niemal na każde ważne wydarzenie.

dlaczego-warto-jeść-chalwe

Turecka chałwa waniliowa jest jedną z najlepszych i najchętniej kupowanych. Zawiera cenny kwas linolowy. Kwas ten skutecznie obniża poziom cholesterolu, a witamina E chroni organizm przed wolnymi rodnikami i dodaje energii

Dlaczego warto jeść chałwę

Wiele osób uważa, że ​​słodycze mogą być niezdrowe ze względu na zawartość cukru, jednak nie zawsze jest to prawdą. Pozostałe składniki również mają ogromne znaczenie. Dlaczego warto jeść chałwę? Ponieważ głównym składnikiem tureckiej chałwy są zmielone nasiona sezamu, a warto wiedzieć, że olej z nasion sezamu nazywany jest „królem olejków”. Chałwa zachowuje wszystkie korzystne dla organizmu człowieka składniki odżywcze nasion sezamu i jest doskonałym źródłem kilku cennych witamin, białek, przeciwutleniaczy i pierwiastków śladowych.

Sezam od dawna jest znany jako zdrowa żywność ze względu na bogactwo składników. Zawiera wysokiej jakości białka (20%), tłuszcze (50%, w tym kwasy tłuszczowe omega-9 i omega-3), wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód, a także witaminy B1, B2 i E w dobrze zbilansowany sposób. Zawarte w sezamie kwasy oleinowy i linolowy zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu schorzeń układu krwionośnego oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Chałwa nie zawiera tłuszczów trans. To jeden z powodów, dla którego warto wprowadzić chałwę do swojej diety, także jako zamiennik innych słodyczy.

Sezam jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 i omega-3 poprawiające stan naczyń krwionośnych oraz witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz układu krążenia. Ponadto chałwa z sezamu pomaga normalizować trawienie, a także zachować elastyczność skóry.

Chałwę warto zabierać ze sobą w długą podróż, przyda się także po wysiłku fizycznym, ponieważ pozwala szybko zregenerować siły.

dlaczego-warto-jesc-chalwe

Odpowiednia dla diabetyków oraz osób dbających o linię chałwa z pistacjami bez cukru jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *