Produkt 2 gatunku – posiada widoczne niewielkie defekty wizualne typu: ryski, wgniecenia. Nie wpływają one na użytkowanie czajnika.
Czajnik dużej wielkości o nowoczesnym designu składa się z dwóch części:
– górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 1 l;
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 2 l.
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi ok 13 cm.
Çaydanlık z dwiema przykrywkami, dzięki czemu dolny imbryk możemy używać na co dzień do gotowania wody.
Czajnik o najwyższej jakości, jego wnętrze jest polerowane na wysoki połysk, co zapobiega osadzaniu się kamienia w środku.
Czajnik ma grube dno, co pozwala długo utrzymać temperaturę wody. Imbryk jest wykonany ze stali polerowanej 18/10, można go używać do wszystkich rodzajów kuchenek również kuchenki indukcyjnej.
Czajnik tej wielkości wystarcza na 6-10 osobową rodzinę.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye – słone ciasteczka.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.