Harissa to bardzo ostra tunezyjska przyprawa o konsystencji pasty lub gęstego sosu. W krajach arabskich używana jest właściwie do wszystkiego jako dodatek do kuskusu, jajecznicy, do gulaszów, do pieczonych mięs i drobiu, a nawet do maczania chleba. Harissa ma wszechstronne zastosowanie, możemy jej używać jako przyprawę do mięsa grillowanego, smażonego lub pieczonego, do jajek na twardo i jajecznicy, jako dodatek do sosu pomidorowego, zup, przecieru pomidorowego. Mieszając ją z jogurtem naturalnym stanowi doskonałą marynatę dla wieprzowiny i drobiu.
Nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Produkowana według tradycyjnej receptury.
Tunezyjską pastę harissa przyrządza się z: papryki chili i czosnku z dodatkiem aromatycznych przypraw jak kolendra, kminek zwyczajny, kmin rzymski oraz oliwy, czosnku.
Przepis na burgera z harissą:
Mieloną wołowinę wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem.
Uformuj kotlety, natrzyj je harissą, usmaż na średnim ogniu.
Pokrój żółty ser na plastry. Połóż na jeszcze ciepłego kotleta żeby się stopił.
Skomponuj własnego burgera z dodatkami jakie lubisz.
Sposób użycia: Polecamy jako dodatek do przystawek lub do mięsa oraz na kanapki.
Składniki: ostra papryka chilli, czosnek, kolendra, kminek, sól, korektor ph: kwas cytrynowy
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 327 kJ / 78 kcal; Tłuszcz 1,35 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,25 g; Węglowodany 12,21 g, w tym cukry 4,73 g; Białko 2,61 g; Sól 2,75 g.
Waga netto: 70g

