Gorzki melon (Momordica charantia) znany jako przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata, gorzka tykwa — to tropikalna roślina należąca do rodziny dyni i blisko spokrewniona z cukinią, dynią i ogórkiem. Od wieków stosowany jest w leczeniu cukrzycy, zawiera bowiem substancję chemiczną działającą jak insulina, która pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Gorzki melon jest uprawiany także ze względu na jadalne owoce, które są uważane za podstawę wielu rodzajów kuchni azjatyckiej.
Gorzki melon jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy A i kwasu foliowego, a także (w mniejszych ilościach), potasu, cynku i żelaza. Zawiera kilka silnych związków przeciwutleniających, które mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniami. Ponadto ma niską zawartość kalorii, a jednocześnie jest bogaty w błonnik — zaspokaja około 8% dziennego zapotrzebowania na błonnik w jednej porcji (94 gramy). Działa również łagodnie przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo.
Pasta z gorzkiego melona z propolisem
• Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając powstawaniu blaszek wewnątrznaczyniowych i miażdżycy.
• Wspiera redukcję złego cholesterolu
• Pobudza i wzmacnia system odpornościowy
• Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów.
Pasta z gorzkiego melona to produkt w 100% naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów ani sztucznych dodatków.
Stosowanie pasty z gorzkiego melona:
1 łyżeczka rano i wieczorem (na pusty żołądek). Osoby z problemami żołądkowymi mogą przyjmować preparat 1 godzinę po posiłku na pełny żołądek.
Zalecany czas stosowania: 6 miesięcy.
Skład: propolis, lukrecja, kocanka piaskowa, żywica kadzidłowa, miód, melasa z jagód jałowca, balsamka ogórkowata (gorzki melon), melasa z chleba świętojańskiego, liście i kwiaty dziurawca zwyczajnego, czarnuszka, siemię lniane, kadzidło.
Waga: 420 g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.