– Mevlana 500g
1. Mevlana Tea to najbardziej lubiana i najpopularniejsza herbata cejlońska.
Produkowana jest z ręcznie zbieranych liści herbaty pochodzących z krzewów rosnących na plantacjach zlokalizowanych na zboczach gór Sri Lanki. Do jej produkcji wykorzystuje się jedynie pączki i młode liście krzewów herbacianych. Liście herbaty są duże, mięsiste.
Herbata Mevlana ma niezwykły jedwabisty smak i aromat.
2. Rize to najbardziej lubiana i najpopularniejsza herbata turecka. Herbata Rize jest herbatą klasy BOP czyli Broken Orange Pekoe. Oznacza to, że liście pochodzące z samego czubka krzewu herbacianego, bez pączka, poddano rozdrobnieniu aby zwiększyć walory herbaty w czasie parzenia. Herbata drobna łatwiej i szybciej się parzy dając mocniejszy napar.
Sposób przygotowania:
Proponujemy parzyć herbatę w tureckim czajniczku.
Do mniejszego imbryka wsypujemy herbatę liściastą, do drugiego większego imbryka wlewamy zimną wodę. Stawiamy mały imbryk na większym, kiedy woda wrze zalewamy liście herbaty i uzupełniamy ubytek wody w dolnym imbryku. Ponownie zagotowujemy wodę. Do małej szklaneczki wlewamy napar z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.