Góra czajniczka jest porcelanowa, natomiast dolny czajniczek jest emaliowany.
Czajnik składa się z dwóch części:
– górny imbryk służy do parzenia herbaty jest pojemności 0,7 l;
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 2,0 l.
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 16 cm.
W komplecie dwie pokrywki – na górny i dolny czajniczek.
Czajnik można używać na kuchenkach indukcyjnych, gazowych lub elektrycznych.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye – słone ciasteczka.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.