„Çaydanlık” to tradycyjny turecki czajnik do parzenia najpopularniejszego w Turcji napoju – herbaty.
Czajnik małej wielkości o nowoczesnym designu składa się z dwóch części:
– górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,5 l;
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 0,9 l.
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 10,5 cm.
Czajnik ma grube dno, co pozwala długo utrzymać temperaturę wody. Imbryk jest wykonany ze stali polerowanej 18/10, można go używać do wszystkich rodzajów kuchenek również kuchenki indukcyjnej.
W komplecie dwie pokrywki, na górny i dolny czajniczek.
Czajnik tej wielkości wystarcza na 2-4 osobową rodzinę.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye – słone ciasteczka.
Karolina (zweryfikowany) –
Super czajnik, herbata jest lepsza niż zwykła parzona w szklance. Solidnie wykonany, plus ma siteczko, rączki się nie grzeją, ślicznie wyglada. Polecam
Iwona (zweryfikowany) –
Bardzo ładny czajnik, solidnie wykonany. Właśnie zrobiłam pierwsze parzenie, herbata prosto z Turcji – pyszna. Dostawa bardzo szybka.
Jaworska Wiesława –
Mam nadzieję że jest wspaniałym ale przekonam się jak zaparzę sobie herbatę kiedy otrzymam zamówienie dam znać