Zestaw służący do tradycyjnego parzenia herbaty po turecku zawiera: czajnik „Çaydanlık Mini Boy”, herbatę Rize, szklaneczki tulipanki – 6 szt, szklane spodki – 6 szt.
Gratis łyżeczki!!!
„Çaydanlık mini boy” to tradycyjny turecki czajnik do parzenia najpopularniejszego w Turcji napoju – herbaty. Czajnik małej wielkości o nowoczesnym designu składa się z dwóch części:
– górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,5 l;
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 0,9 l.
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 10,5 cm.
Czajniczek nadaje się na kuchenki indukcyjne.
Turecka herbata “Caykur Rize Turist Cayi” 500g pochodzi z tradycyjnych upraw wokół portu Rize w północno-wschodniej Turcji. Herbata Rize ma aromatyczny, lekko gorzki smak oraz żywy, jasny napar, jest lekka, można się nią delektować przez cały dzień. Liść drobno kruszony.
Tulipanki – czyli małe szklaneczki służące do podania tureckiej herbaty o pojemności ok 100 ml. Szklaneczki zrobione są z cienkiego szkła, bez wzorów i zdobień, mają ciężkie dno, wyglądają bardzo elegancko, w komplecie 6 szt.
Eleganckie podstawki o ciekawym, kwadratowym kształcie wykonane ze szkła bez wzoru. W komplecie 6 szt.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowe naczynie). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie herbaty po turecku wydaje się zbyt skomplikowane? Zobacz film
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.