Tradycyjny turecki czajnik do parzenia herbaty.
Produkt 2 gatunku – posiada widoczne niewielkie defekty wizualne typu: ryski, wgniecenia. Nie wpływają one na użytkowanie czajnika.
Czajnik dużej wielkości o nowoczesnym designu składa się z dwóch części,
– górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 1 l;
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 2 l.
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 13,5 cm.
Çaydanlık z 2 pokrywkami – na górny i dolny czajniczek.
Czajnik ze stali nierdzewnej, kolor srebrny błyszczący. Rączka pokryta tworzywem sztucznym, nie nagrzewa się.
Czajnik ma grube dno, co pozwala długo utrzymać temperaturę wody. Imbryk jest wykonany ze stali polerowanej 18/10.
Czajnik nadaje się do wszystkich kuchenek również indukcyjnych.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye – słone ciasteczka.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.