Turecki Çaydanlık średniej wielkości
Tradycyjny turecki czajnik do parzenia najpopularniejszego w Turcji napoju – herbaty.
Czajnik składa się z dwóch części:
– górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,8 l;
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1,5 l.
Çaydanlık z dwiema przykrywkami, dzięki czemu dolny imbryk możemy używać na co dzień do gotowania wody.
Czajnik o najwyższej jakości, jego wnętrze jest polerowane na wysoki połysk, co zapobiega osadzaniu się kamienia w środku.
Czajnik ma grube dno, co pozwala długo utrzymać temperaturę wody.
Imbryk jest wykonany ze stali polerowanej 18/10, można go używać do wszystkich rodzajów kuchenek również kuchenki indukcyjnej.
Czajnik tej wielkości wystarcza na 2-6 osobową rodzinę.
Oczywiście turecka herbata nie będzie smakować jeśli nie podamy jej w tradycyjnych tureckich szklankach tulipankach.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye – słone ciasteczka.
Smacznego!
jozin –
super