Estragon suszony ma aromatyczny zapach i lekko gorzkawy smak.
Z uwagi na ten specyficzny i dominujący smak, należy unikać długiego gotowania oraz dodawania w zbyt dużej ilości estragonu.
Estragon powszechnie stosowany jest w kuchni jako aromatyczna przyprawa, jednak posiada on też niezwykłe właściwości lecznicze. Najważniejszymi substancjami leczniczymi występującymi w estragonie są: olejek estragonowy, fitosterole, kumaryny, gorycze, flawonoidy.
Estragon działa:
-przeciwzapalnie
-rozkurczowo
-bakteriobójczo
Sposób użycia:
doskonale nadaje charakteru sosom, sałatkom, daniom jarskim, mięsnym (świetnie komponuje się zarówno z drobiem, rybami, dziczyzną, cielęciną, a także wieprzowiną), owocom morza i rozmaitym zupom.
Waga netto: 20g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.