Falafel Baharati szczególnie polecam jako dodatek do kotlecików z cieciorki – pysznego dania wegetariańskiego.
Skłąd: kolendra, kmin, czarny pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki, imbir, nasiona wiśni wonnej, gałka muszkatołowa.
Bez konserwantów i sztucznych dodatków.
Przepis na kotleciki z cieciorki
Składniki:
500 gr suchej cieciorki
1 cebula
pęczek zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
3 łyżki przyprawy falafel
kilka łyżek wody
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie na noc. Rano cieciorkę odcedzamy i płuczemy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy do cieciorki, przyprawiamy i wszystko razem miksujemy w blenderze. Do masy dodajemy posiekana pietruszkę i mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję. Jeśli masa jest za sucha dodajemy trochę wody, ciasto musi być lepkie. Odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie bierzemy odrobine masy, formujemy w dłoniach kulkę i nieco ją spłaszczamy. Kotleciki smażymy w dużej ilości oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Suchą cieciorkę możemy zastąpić cieciorką z puszki, co skróci nam czas przygotowania kotlecików.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.