Tureckie lokum o smaku dzikiej róży, zwane także rachatłukum, pokrojone w małe kostki, obsypane cukrem pudrem. Produkowane według tradycyjnej tureckiej receptury.
Lokum czyli miękkie, słodkie kosteczki o konsystencji galaretki jest tradycyjnym tureckim smakołykiem w Turcji podawanym do kawy. Połączenie to wymyślił Sumbul Ağa, jeśli oglądałeś serial Wspaniałe Stulecie pewnie widziałeś wątek dotyczący kawy. Sumbul Ağa tak tłumaczy konieczność podawania kawy z lokum:
“Bo to gorzki szerbet, nie można pić duszkiem, trzeba połknąć odrobinę potem wziąć kawałek rachatłukum i tak na zmianę.”
Słowo lokum wywodzi się od arabskiego luqūm – „kęs/łyk”, natomiast określenie rachatłukum używane przez Turków osmańskich pochodzi od arabskiego sformułowania rahat-ul hulküm, które oznacza „osłoda/pocieszenie dla gardła”.
Skład: cukier, syrop kukurydziany, skrobia kukurydziana, aromat dzikiej róży, barwnik, kwas cytrynowy
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.