Szerbet “göktürk şerbeti” to tradycyjny turecki napój na bazie kwiatów, ziół, owoców i przypraw. Głównymi składnikami “göktürk şerbeti” jest lukrecja, hibiskus i melisa.
Dawniej wierzono, że szerbet ma uzdrawiające właściwości, co prawdopodobnie wynikało z faktu, że dodawano do niego różne zioła wyhodowane w pałacowym ogrodzie pod okiem medyków.
Kto oglądał „Wspaniałe stulecie” wie, że szerbet podawano aby oznajmić, iż sułtanka oczekuje dziecka oraz po jego narodzinach. Szerbet pito również do posiłków.
Obecnie szerbet jest popularnym napojem serwowanym w upalne lato, ale także podczas wesela.
Przygotowanie
Zagotuj 1,5 l wody w rondelku. Wsyp szklankę cukru, wymieszaj aby dobrze się rozpuścił. Wrzuć saszetkę szerbetu. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Poczekaj aż chwilę przestygnie, wstaw do lodówki. Podawaj schłodzone.
Skład: lukrecja, hibiskus, melisa, koper włoski, skórki pomarańczy, mięta
Waga: 30g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.