Wysoka zawartość związków polifenolowych, w tym flawonoidów, a także obecne w morwie białej kwasy (askorbinowy, foliowy), beta-karoteny, alkaloidy, witaminy i prowitaminy (witamina C, witaminy z grupy B, witaminy D i E), oraz makro- i mikroelementy (żelazo, wapń, magnez) sprawiają, że jest ona cenną rośliną leczniczą i wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwdiabetyczne.
Właściwości lecznicze morwy białej
– działa stabilizująco na poziom cukru we krwi, ograniczając jego przyswajanie przez organizm, dlatego mogą być polecane pomocniczo w cukrzycy typu 2 oraz przy odchudzaniu,
– hamuje wzrost poziomu glukozy po posiłku oraz wydzielanie insuliny, zapobiegając w ten sposób hipoglikemii reaktywnej,
– substancje zawarte w liściach morwy łagodzą bóle i zawroty głowy, podrażnienia i stany zapalne oczu oraz znajdują zastosowanie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej,
– liście morwy zawierają substancje o działaniu przeciwutleniającym.
Prowadzone są badania nad wykorzystaniem morwy białej w leczeniu raka, cukrzycy i infekcji. Wykazano, że przeciwutleniacze zawarte w liściach i jagodach wywołują śmierć komórek nowotworowych oraz zapobiegają ich wzrostowi i replikacji. Chociaż większość tych badań koncentruje się na skutkach raka jelita grubego, trwają dodatkowe badania nad innymi typami nowotworów. Sok z liści jest stosowany w zapobieganiu infekcjom i zapaleniom gardła, ma również właściwości napotne.
Sposób użycia:
Zaparzyć 1 łyżkę na 200ml wody, parzyć 10-15 minut.
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.