Tarhana to tradycyjna turecka zupa robiona z proszku instant. Takiej zupy w Polsce nie znajdziecie, jej głównym składnikiem jest tajemniczy proszek. Proszek będący mieszanką sfermentowanej mąki, warzyw i ziół. To wszystko suszy się przez 20-25 dni i rozdrabnia. Tak powstaje domowa tarhana.
Tarhana uznawana jest za bardzo zdrową i pożywną zupę, podawana przy przeziębieniu czy osłabieniu. Tarhana to zupa o specyficznym smaku, rozgrzewająca.
Składniki: mąka pszenna, czerwona papryka, cebula, jogurt, sól, suszona mięta, drożdże
Sposób przygotowania na 1 osobę:
2 ząbki czosnku siekamy, w garneczku podsmażamy na oliwie. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy, chwilę razem przesmażamy. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę tarhany, 1,5 szklanki wody. Mieszamy. Czekamy aż się zagotuje. Gotowe.
Janka –
Jedna z najlepszych zup tureckich