Turecki tygielek do kawy z wytrzymałego stopu stali, trwała powłoka emaliowana. Rączka odporna na ciepło. W tygielku parzy sie tradycyjną turecką kawę. Możemy używać go również do parzenia herbaty lub do podgrzania i spieniania mleka.
Kupując cezwe musimy wziąć pod uwagę fakt, że podczas parzenia wytworzy się duża ilość pianki, która będzie unosiła się do góry. Dlatego wybierając tygielek np. dla 2 osób powinniśmy zaopatrzyć się w naczynie o większej pojemności.
Tygielek przeznaczony dla kuchenek indukcyjnych, ceramicznych, gazowych, elektrycznych.
Parzenie kawy w tygielku po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Jesteś ciekawy jaka czeka Cię przyszłość – czytaj z fusów kawy!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.