Jego charakterystycznymi cechami jest długi uchwyt i dość wąska szyjka. Taki kształt pozwala na uzyskanie obfitej, gęstej pianki, bez doprowadzania napoju do wrzenia.
Kupując cezwe musimy wziąć pod uwagę fakt, że podczas parzenia wytworzy się duża ilość pianki, która będzie unosiła się do góry. Dlatego wybierając tygielek np. dla 2 osób powinniśmy zaopatrzyć się w naczynie o większej pojemności.
Tygielek z zewnątrz pokryty jest stalą miedziowaną, wewnątrz pokryty stopem metali: miedź i cyna ze względu na łatwiejsze utrzymanie czystości.
Tygielek nie nadaje się na kuchenkę indukcyjną.
Parzenie kawy w tygielku po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Jesteś ciekawy jaka czeka Cię przyszłość – czytaj z fusów kawy!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.