W tygielku parzy się tradycyjną turecką kawę. Możemy używać go również do parzenia herbaty lub do podgrzania i spieniania mleka.
Jego charakterystycznymi cechami jest długi uchwyt i dość wąska szyjka. Taki kształt pozwala na uzyskanie obfitej, gęstej pianki, bez doprowadzania napoju do wrzenia.
Kupując cezwe (tygielek) musimy wziąć pod uwagę fakt, że podczas parzenia wytworzy się duża ilość pianki, która będzie unosiła się do góry. Dlatego wybierając tygielek np. dla 2 osób powinniśmy zaopatrzyć się w naczynie o pojemności około 180 -240 ml.
Pojemności tygielków w zestawie:
– 240 ml.
– 340 ml.
– 440 ml.
Tygielki są wykonane z wysokiej jakości aluminium. Powłoka tygielków imituje kamień.
Każdy z tygielków posiada również specjalnie wyselekcjonowany dziubek, który zapewnia precyzyjne nalewanie.
Cały zestaw tygielków możesz powiesić na specjalnym stabilnym stojaku, który dołączony jest do zestawu. Stojak również został wykonany ze stali.
Każdy z tygielków nadaje się na kuchenkę gazową, elektryczną i ceramiczną.
UWAGA! Tygielków nie można myć w zmywarce. Używać na najniższej mocy palnika. Unikać dużego ognia.
Parzenie kawy w tygielku po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Jesteś ciekawy jaka czeka Cię przyszłość – czytaj z fusów kawy!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.