Podwójna konstrukcja dla idealnej herbaty
Górny czajnik (0,5 L) – służy do zaparzania herbaty; wyposażony we wbudowane siteczko, które zatrzymuje fusy i pozwala uzyskać klarowny napar.
Dolny czajnik (0,9 L) – podgrzewa wodę, zapewniając idealne warunki do długiego parzenia esencji.
Jedna pokrywka – tylko do górnego czajniczka
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 10,5 cm.
Czajnik ze stali nierdzewnej, kolor srebrny błyszczący. Rączka pokryta tworzywem sztucznym, nie nagrzewa się.
Czajnik ma grube dno, co pozwala długo utrzymać temperaturę wody. Imbryk jest wykonany ze stali polerowanej 18/10, można go używać do wszystkich rodzajów kuchenek również kuchenki indukcyjnej.
Czajnik tej wielkości wystarcza na 2-4 osobową rodzinę.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye – słone ciasteczka.

