Świeże Daktyle medjool to najszlachetniejsza odmiana wśród daktyli, są bardzo duże – ok 5 cm długości, miękkie, mocno wypełnione miąższem. Mają brązową, pomarszczoną skórkę.
Daktyle mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów(m.in. błonnik, magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz witaminy PP, B1, B2, C i A).
Daktyle ze względu na wysoką wartość energetyczną polecane są sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Owoce te są źródłem naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna.
W krajach arabskich od zawsze były uznawane za skuteczny afrodyzjak.
Świeże daktyle możemy jeść na surowo, jako przekąskę i zdrowy zamiennik cukierków, czekoladek itp. Sprawdzą się również jako dodatek do deserów i ciast np keksa.
Bez konserwantów, bez pestycydów, nie sę siarkowane.
Składniki: świeże daktyle medjool,
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1186 kJ / 283 kcal; Tłuszcz <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; Węglowodany 66 g, w tym cukry 66 g; Błonnik 6,2 g; Białko 2,3 g; Sól 0 g.
Waga: 800g

