Świeże Daktyle medjool to najszlachetniejsza odmiana wśród daktyli, są bardzo duże – ok 5 cm długości, miękkie, mocno wypełnione miąższem. Mają brązową, pomarszczoną skórkę.
Daktyle mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów(m.in. błonnik, magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz witaminy PP, B1, B2, C i A).
Daktyle ze względu na wysoką wartość energetyczną polecane są sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Owoce te są źródłem naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna.
W krajach arabskich od zawsze były uznawane za skuteczny afrodyzjak.
Świeże daktyle możemy jeść na surowo, jako przekąskę i zdrowy zamiennik cukierków, czekoladek itp. Sprawdzą się również jako dodatek do deserów i ciast np keksa.
Bez konserwantów, bez pestycydów, nie sę siarkowane.
Skład: świeże daktyle medjool,
Waga: 800g
Moniek (zweryfikowany) –
Jestem troszkę rozczarowana ponieważ liczyłam na to, że będą równie świeże jak odmiana Mazafati, którą zamówiłam za pierwszym razem. Pomyślałam o równie świeże i więcej miąższu, to muszą być obłędne. Owszem jest dużo miąższu i są dobre, ale jest on jakby lekko podsuszony, nie jest tak świeży jak w odmianie Mazafati. Stwierdzam, że dla mnie królową daktyli są te Mazafati i te będę zamawiać na przyszłość.
teresa (zweryfikowany) –
Bardzo smaczne. Jakby mniej słodkie niż mazafati, co dla mnie jest akurat zaletą.