Cejlońska herbata czarna „Mevlevi Ceylon Yaprak Çay” to doskonała kompozycja herbaty cejlońskiej z nutą olejku bergamotowego. Daje klarowny napar o czystym, bursztynowym odcieniu. Nuty aromatyczne samej herbaty idą w parze z orzeźwiającym smakiem cytrusowej bergamotki. Jest to herbata popołudniowa, dobra z cukrem i cytryną.
Tworząc herbatę zostają zebrane jedynie najmłodsze listki z czubka krzewu herbacianego. Czynność ta gwarantuje wysoką jakość i smak. Dużą uwagę przywiązuje się także do tradycyjnego procesu powstawania herbaty. A to wszystko po to by na Twój stół trafiła herbata nie tylko o wysokiej jakości ale również naturalny smak i aromat.
Sposób przygotowania
W czajniczku:
do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut.
Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
Parzenie w filiżance: dla tradycyjnego naparu proporcje 1 łyżeczka na filiżankę wrzątku i 2-3 minuty parzenia
Waga netto: 1 kg
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.