Lokum różane to jeden z najbardziej klasycznych i rozpoznawalnych smaków. Jego subtelny, lekko kwiatowy aromat i delikatna słodycz tworzą wyjątkowe doznania. Miękka i aksamitna konsystencja – lekko sprężysta, obsypane delikatnym cukrem pudrem.
Smak pałacowych rozkoszy
Różane lokum to kwintesencja luksusu, który niegdyś gościł na sułtańskich stołach. W czasach Imperium Osmańskiego różę traktowano jak symbol piękna, miłości i duchowej czystości. Wykorzystywano ją nie tylko w perfumach i olejkach, ale także w kuchni – zwłaszcza w deserach przeznaczonych dla najbardziej wymagających podniebień. Lokum o tym smaku często trafiało do haremu, jako ulubiony przysmak dam dworu, a także element poczęstunku podczas ważnych uroczystości i świąt.
Inspiracja z „Wspaniałego stulecia”
Miłośnicy tureckiego serialu Wspaniałe stulecie z pewnością pamiętają sceny z pałacowych komnat, w których elegancko podane słodycze towarzyszyły spotkaniom w haremie czy naradom przy kawie. Różane lokum także można było dostrzec na stole obok innych przysmaków przygotowywanych dla sułtana.
Rytuał z filiżanką kawy
W tradycji tureckiej różane lokum często serwowane jest razem z filiżanką mocnej, aromatycznej kawy. To idealne połączenie – intensywność napoju łagodzona słodyczą lokum tworzy zgrany duet, który od wieków wpisuje się w rytuały gościnności. To także element kultury, która celebruje chwilę spokoju, rozmowy i wspólnego delektowania się smakiem.
Składniki: cukier, syrop kukurydziany, skrobia kukurydziana, koncentrat różany, barwnik (karmin), regulator kwasowy (kwas cytrynowy)
Informacje o alergenach: Może zawierać śladowe ilości pistacji, orzechów ziemnych, laskowych, migdałów, orzechów włoskich, orzechów nerkowca, sezam, glutenu i siarki.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1246 kJ / 298 kcal; Tłuszcz 0,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g; Węglowodany 89 g, w tym cukry 75 g; Błonnik 0 g; Białko 0,1 g; Sól 0 g.
Waga: 400g


Kasia Cz. (zweryfikowany) –
Lokum poprostu przepyszne ,mięciutkie ,różany wspaniały smak .