Przypisywano jej zawsze duże właściwości lecznicze i uważano za lek uniwersalny. Powstało nawet przysłowie, że „śmierć tego nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie. Dziś szałwia jest doskonale znanym lekarstwem na ból gardła, problemy trawienie. Ma również długą listę zastosowań kulinarnych.
Właściwości lecznicze szałwii:
– w liściach występuje olejek lotny (zawierający tujon, pinen, cyneol, kamforę), garbniki, trójterpeny, gorycz pikrosalwina, witamina B1, kwas nikotynowy.
– szałwia działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco, przeciwcukrzycowo, wzmagają krwawienia miesiączkowe.
– liście szałwii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, regulują perystaltykę jelit, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, zmniejszają biegunkę.
– odwary obniżają poziom cukru we krwi (działanie przeciwcukrzycowe).
– stosowane są także w zaburzeniach wątrobowych, przy nadmiernym poceniu się. Zewnętrznie szałwia stosowana jest do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł oraz w postaci okładów na trudno gojące się rany.
Prowadzone aktualnie badania potwierdzają pozytywny wpływ szałwii na poprawę pamięci i łagodzenie stanów napięcia nerwowego. Udowodnione zostało skuteczne i bezpieczne dla zdrowia człowieka stosowanie szałwii w leczeniu hiperlipidemii (zbyt wysoki poziom tłuszczu we krwi).
Szałwia jest sprawdzonym środkiem regulującym cyklu menstruacyjny. Zmniejsza lub zapobiega poceniu się i może okazać się szczególnie skuteczna w okresie menopauzy. Pomaga również zmniejszyć uderzenia gorąca i nocne poty oraz ma aspekt uspokajający, rozluźniający.
Od wieków szałwia jest stosowana jako środek wspomagający trawienie i wchłanianie oraz w przypadku bólu brzucha, biegunki. Napar szałwii łagodzi stany zapalne w jamie ustnej i ból gardła, szałwia delikatnie obniża gorączkę.
Zastosowanie kulinarne szałwii
Szałwia może być stosowana jako przyprawa do drobiu, ryb, zup na bazie roślin strączkowych lub warzyw. Świetnie podkreśla smak wytrawnego pieczywa i farszu do pierogów. Pasuje do grochu, fasoli i zup warzywnych. Dobrze komponuje się także z pomidorami. Szałwia jest często składnikiem mieszanek przyprawowych.
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.