Turecka czarna herbata Tirebolu 42 pochodzi z tradycyjnych upraw wokół portu Rize w północno-wschodniej Turcji.
Produkowana w małej manufakturze, jednej z najstarszych w Turcji.
Nie zawiera pestycydów, dzięki czemu możemy delektować się jej naturalnym smakiem.
Herbata Tirebolu to herbata klasy BOP czyli Broken Orange Pekoe. Oznacza to, że liście pochodzące z samego czubka krzewu herbacianego, bez pączka, poddano rozdrobnieniu aby zwiększyć walory herbaty w czasie parzenia. Herbata drobna łatwiej i szybciej się parzy dając mocniejszy napar.
Herbata czarna Tirebolu charakteryzuje się jasnobrązowym naparem, daje mocny aromat.
Jest odrobinę słabsza od herbaty Filiz.
Sztuka parzenia herbaty po turecku:
Aby cieszyć się pełnym smakiem herbaty tureckiej polecamy użyć demli (dwupoziomowe naczynie). Herbatę liściastą wsypujemy do mniejszego czajnika, następnie do dolnego (większego czajnika) nalewamy zimną wodę. Na duży imbryk kładziemy mniejszy i stawiamy na kuchence. Kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a niedobór wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Tak przygotowany napar zaparzamy przez około 20 minut. Gdy napar jest już gotowy wlewamy czaj z górnego imbryka do małej szklanki zwanej tulipankiem i uzupełniamy wrzątkiem. Tak przygotowaną herbatę czarną w Turcji podajemy z 1-2 kostkami cukru.
lub
Około łyżeczki suszu na filiżankę wrzątku parzyć około 2 minut. Aby przygotować napar mocniejszy i bardziej gorzki, wymagający cukru tak jak lubią Turcy, użyć należy dwóch łyżeczek na filiżankę i parzyć 3-5 minut.
Waga: 500g
Karolina (zweryfikowany) –
Bardzo dobra, delikatna herbata, polecam parzoną w podwójnym czajniczku.