Kawa Şehzade Ottoman to jeden z nielicznych tradycyjnych smaków kawy z okresu osmańskiego. Jest jedną z odmian kawy osmańskiej, którą sułtani uwielbiali i pili najwięcej.
Kawa w stylu osmańskim jest bardzo lekka, ma delikatny, kremowy smak, ponieważ jest zmieszana ze śmietanką.
Kawa została poddana prażeniu i bardzo drobnemu zmieleniu.
Jej smak wzbogacono kardamonem, salepem, mahlepem i karobem dzięki czemu kawa nabiera aksamitnego i niepowtarzalnego smaku.
Korzenne dodatki doskonale komponują się z kawą, przyjemnie rozgrzewając i podkreślając obecne w naparze aromaty.
Kawa jest drobno mielona, średnio palona. Kawa Şehzade Ottoman ma niską zawartość kofeiny – 1%.
Śliczne, tekturowe opakowanie cieszy oczy, kawa będzie doskonałym prezentem.
Parzenie kawy po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Jesteś ciekawy jaka czeka Cię przyszłość – czytaj z fusów kawy!
Skład: kawa arabica, kardamon, sahlep, sahlep, mahlep, karob – drzewo świętojańskie
Waga: 250 g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.