Doskonałej jakości kawa “Türk Kahvesi”, średnio-ciemna, mielona, średnio-prażona.
Jest to drobno mielona kawa arabica, poddana prażeniu o intensywnym smaku, aby wydobyć jej aromat w Turcji kawę zaparzamy w cezve.
Kawa zapakowana jest w estetycznej metalowej puszce, może być pięknym upominkiem.
Kawa Türk Kahvesi jest mocniejsza od kawy Mehmet Efendi, jednak delikatniejsza od kawy Istanbul.
Parzenie kawy po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Jesteś ciekawy jaka czeka Cię przyszłość – czytaj z fusów kawy!
Waga: 250 g
kawa turk kahvesi –
piję kawy tureckie bardzo mi smakują . Mimo iż nigdy nie pijałam polskiej kawy fusiastej bo źle się czułam , tak piję turecka. Niestety mimo ze jest fusiasta ale sposób jej parzenia jest inny. Cierpie na refluks i picie jej nie szkodzi mi. Polecam te 3 rodzaje bo są b.dobre
Zofia –
Bardzo smaczna i aromatyczna POLECAM