Właściwości lecznicze macierzanki
Jako surowiec zielarski macierzanka jest wykorzystywana od starożytności m.in. jako składnik lekarstwa na kaszel, w leczeniu chorób reumatycznych, infekcji intymnych oraz jako środek wykrztuśny i odkażający w przypadku chorób gardła. Macierzanka zapobiega nadmiernemu wydzielaniu sebum w przypadku cery tłustej i trądzikowej. Może być także stosowana do płukania włosów przetłuszczających się. Napar z macierzanki łagodzi swędzenie m.in. po ugryzieniach owadów. Ze względu na właściwości bakterio i grzybobójcze zalecano stosowanie macierzanki w przypadku niestrawności i nadmiernej fermentacji w układzie pokarmowym.
Według medycyny ludowej roślina ta ma właściwości:
– antyseptyczne – zapobiega lub spowalnia rozwój drobnoustrojów,
– bakteriobójcze i grzybobójcze – dezaktywuje mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, zarodniki,
– dezodoryzujące – zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów,
– wykrztuśne – wspomaga wydalanie wydzieliny oskrzelowej i odkaża drogi oddechowe.
Zastosowanie kulinarne macierzanki
Macierzankę zwyczajną można stosować jako składnik mieszanek przyprawowych oraz dodatek do zup i sosów mięsnych, ryb, warzyw, zwłaszcza cukinii i grzybów. Ta bardzo aromatyczna roślina ma korzenny, lekko gorzkawy smak, który doskonale pasuje także do pizzy. Z macierzanki można zaparzyć herbatkę ziołową lub dodać ją do czarnej herbaty. Jako przyprawa popularna jest głównie w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie na przemian z tymiankiem stanowi dodatek do tłustych, ciężkostrawnych potraw. Na Islandii macierzanką piaskową aromatyzowano kwaśne mleko.
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.