Właściwości lecznicze skrzypu polnego:
– bogate źródło krzemu (10%), potasu, wapnia, manganu, magnezu i fosforu, ma dobroczynny wpływ na skórę i naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu,
– zawiera fitosterole, błonnik pokarmowy, witaminy A, E i C, garbniki, alkaloidy, saponiny, flawonoidy, glikozydy oraz ester fenolowy kwasu kawowego,
– używany na odmrożenia i rany,
– w austriackiej medycynie zielarskiej kąpiele lub okłady ze skrzypu zalecano w leczeniu chorób skóry, układu ruchu, nerek i dróg moczowych, reumatyzmu i dny moczanowej,
– lek moczopędny,
– stosowany w zapaleniach dolnych dróg moczowych, nerek, oraz w nadmiernych krwawieniach menstruacyjnych,
– zatrzymuje krwawienia z nosa i zmniejsza odkrztuszanie krwi,
– wykazuje lekkie działanie uspakajające,
– zewnętrznie stosuje się go do mycia skóry i włosów, w szczególności ran i oparzeń.
Może być także wykorzystywany jako środek pomocniczy w miażdżycy naczyń, w kamicy nerkowej i pęcherzowej, a u ludzi w starszym wieku — celem uzupełnienia mikroelementów i soli mineralnych. Skrzyp może być pomocny w leczeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem i zapaleniem stawów, przy dolegliwościach ze strony klatki piersiowej (np. rozedmie płuc), na przewlekły obrzęk nóg.
Odwar ze skrzypu dodany do kąpieli działa na wolno gojące się skręcenia i złamania oraz niektóre podrażnienia skóry, m.in. wypryski.
Zastosowanie kulinarne skrzypu polnego
Na Podhalu jeszcze do niedawna ze zrywanych wiosną szypułek przyrządzano zupę, a dzieci jadały je na surowo. Skrzyp polny ze względu zawartość tiaminazy nie powinien być jednak spożywany w stanie surowym, ponieważ enzym ten powoduje zubożenie organizmu w witaminę B1. Enzym ten ulega jednak rozkładowi w procesie suszenia lub gotowania. w Japonii i Korei pąki skrzypu polnego są spożywane wiosną jako warzywo, często w postaci sałatki o nazwie aemono.
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.