Co można zrobić z chałwy? Inspiracje na słodkie przekąski i oryginalne dania

Co można zrobić z chałwy? Inspiracje na słodkie przekąski i oryginalne dania

Chałwa to nie tylko smakołyk idealny do podjadania prosto z opakowania, ale także wszechstronny składnik, który może stać się bazą wielu wyjątkowych potraw. Jej charakterystyczny, sezamowy smak doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami, pozwalając tworzyć kremowe desery, eleganckie ciasta, a nawet orientalne dania główne. Tradycyjnie chałwę podaje się samą lub z prostymi dodatkami, takimi jak suszone owoce, posiekane orzechy lub mielone przyprawy, takie jak cynamon lub kardamon. Jednak w dzisiejszych czasach jest ona również używana jako składnik lub posypka do wielu różnych wypieków i innych deserów.

Propozycje wykorzystania chałwy w kuchni

Chałwa to wszechstronny składnik, który doskonale sprawdza się w kuchni zarówno na słodko, jak i w bardziej wytrawnych połączeniach. Może być bazą deserów, dodatkiem do wypieków lub ciekawym akcentem w codziennych daniach. Jej intensywny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że nadaje potrawom wyjątkowy charakter.

Chałwa na śniadanie

Niezależnie od tego, czy wolisz aksamitne smoothie, owsiankę, jogurt i granolę, naleśniki czy gofry, posyp je chałwą, aby zapewnić sobie wyjątkowo pyszny początek dnia. Zmiksuj chałwę z koktajlem mlecznym, aby uzyskać ultrakremowy i pożywny deser.

Kawa chałwowa

  • 1 szklanka mleka krowiego lub sezamowego,
  • 100 g chałwy tureckiej i dodatkowo po 1 łyżeczce pokruszonej chałwy do dekoracji każdej porcji
  • 120 ml mocnej kawy
  • cukier do smaku.

W rondelku podgrzej mleko, dodaj pokruszoną chałwę i podgrzewaj aż się rozpuści. Wlej gorące mleko do dwóch filiżanek, uzupełnij świeżo zaparzonym espresso i udekoruj okruszkami chałwy.

Wypieki z chałwą

Wykorzystaj chałwę jako element dekoracyjny na wierzchu lukrowanych ciast i ciastek. Dodaj startą na tarce chałwę do ciasta na ciasteczka maślane a uzyskasz niesamowicie pyszny efekt. Słodki, sezamowy smak chałwy doskonale pasuje też do czekoladowego brownie i serników. Wystarczy, że pokruszoną i rozpuszczoną w słodkiej śmietance 30% chałwę dodasz do masy sernikowej.

Chałwowe ciasteczka maślane

Składniki na około 25 ciasteczek:

  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g drobno pokruszonej chałwy waniliowej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego

Pokrój masło w małą kostkę i wstaw na godzinę do lodówki. Do zimnego masła dodaj pozostałe składniki i siekaj nożem, aż do uzyskania konsystencji drobnej kruszonki. Całość wysyp na stolnicę, szybko zagnieć i wyrób w miarę jednolite ciasto. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki z ciasta formuj kulki o średnicy około 1,5 cm i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni, grzałka góra-dół. Przed włożeniem do piekarnika każde ciasteczko lekko spłaszcz dłonią lub stemplem do ciastek. Piecz około 12-18 minut do uzyskania jasnozłotego koloru.

Chałwa i sery

Udekoruj swoją deskę serów winogronami, figami, orzechami i chałwą z pistacjami. Doskonały efekt gwarantowany. Chałwa wyśmienicie smakuje z serami pleśniowymi.

Co zrobić z chałwy na zimno?

Jeśli lubisz słodycze na zimno, możesz wykorzystać rozdrobnioną chałwę jako składnik lub posypkę do lodów. Doskonały przepis na lody chałwowe z sosem czekoladowym i solonymi orzeszkami ziemnymi znajdziesz u Yotama Ottolenghi, szefa kuchni, autora dziewięciu bestsellerowych książek kucharskich, które zdobyły wiele nagród. Nie mniej pyszną propozycją jest mus chałwowy z mascarpone albo krem chałwowy do przekładania tortów i biszkoptów.

To jeden z najbardziej charakterystycznych słodyczy z Turcji, który z powodzeniem można wykorzystać nie tylko jako samodzielną przekąskę, ale także jako bazę do wielu deserów i potraw. Niezależnie od tego, czy użyjesz jej do wypieków, smoothie, kawy, czy serwujesz na desce serów – ta turecka przekąska zawsze zachwyca swoją uniwersalnością i smakiem, będąc inspiracją do kulinarnych eksperymentów.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *