Kawa Najjar z kardamonem to 100% brazylijska arabica, której ziarna kawowe po procesie palenia zawierają niewielką ilość kofeiny od 1-1,7%.
Uważana jest za kawę najwyższej jakości.
Niezwykle delikatna, łagodna w smaku, lekko kwaskowata, co nadaje jej bardziej wyrazistego posmaku oraz niekiedy wyczuwalnej nuty czekoladowej.
Sposób przygotowania:
Tradycyjna kawa po turecku parzona jest w specjalnym naczyniu cezve.
Drobno zmieloną kawę wsypujemy do specjalnego tygielka – cezve. Dodajemy cukier i zalewamy zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
Zagotowujemy lekko mieszając, po czym odstawiamy na chwilkę z ognia.
Znowu gotujemy i wytworzoną pianę zlewamy do filiżnki.
Ponownie gotujemy i następnie powoli po ściance filiżanki wlewamy pozostałość kawy.
Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Składniki: brazylijska kawa mielona z mielonym kardamonem
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 104,6 kJ / 25 kcal; Tłuszcz 1,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g; Węglowodany 3 g, w tym cukry 0 g; Białko 1 g; Sól 0,008 g.
Waga netto: 200 g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.