Doskonałej jakości turecka kawa z najwyższej jakości ziaren kawy arabica z szafranem.
Dodatek złocistego szafranu o korzennym smaku nadaje przeciętnej kawie nieprzeciętnego aromatu.
Kawa jest drobno mielona, średnio palona.
Kawa jest mocna, bardzo intensywna. Najbliżej jej do smaku Kawy Istanbuł. Silniejsza od kawy Mehmet Efendi.
Kawa jest hermetycznie zapakowana.
Kawy z dodatkiem przypraw korzennych doskonale komponują się z dodatkiem mleka oraz odrobiną cukru, które podkreślą smak naparu.
Śliczne, tekturowe opakowanie cieszy oczy, kawa będzie doskonałym prezentem.
Parzenie kawy po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Jesteś ciekawy jaka czeka Cię przyszłość – czytaj z fusów kawy!
Skład: kawa arabica mielona, śmietanka, szafran
Waga: 250 g
Zofia –
Przepyszna