Turecka kawa Mocca „Mehmet Efendi” uznanej firmy Kurukahveci.
„Mehmet Efendi” jest ulubioną kawą Turków.
Wysokiej klasy kawa arabica poddana prażeniu i bardzo drobnemu zmieleniu. Mieszanka ze 100% ziaren arabiki, pochodzących z najlepszych plantacji dzięki łagodnemu paleniu nadaje tej kawie niepowtarzalny i aksamitny smak.
Parzenie kawy po turecku:
1. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Proporcja 2 łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę.
2. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia.
3. Ponownie zagotować i wytworzoną pianę zlać do filiżanki.
4. Jeszcze raz zagotować i powoli po ściance filiżanki wlać pozostałość kawy.
5. Czekamy chwilę aż zmielone ziarenka opadną na dno.
6. Podajemy z małą szklaneczkę wody i lokum.
Jesteś ciekawy jaka czeka Cię przyszłość – czytaj z fusów kawy!
Waga: 500 g
kawa mehmet efendi –
Jako fanka tureckiej kawy muszę przyznać, że ta jest zdecydowanie moją ulubioną!! Polecam wszystkim wypróbować smak prawdziwej tureckiej kawy. A samo jej przygotowywanie w tureckim cezve (tygielek) powoduje jeszcze większą przyjemność